• +381 64 3131 680
  • +381 62 262 278
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
  • Online: ponedeljak-petak 09-17 h

BLOG

DUBAI – Dragulj UAE

Ukoliko želite da budete tamo gde se snovi sreću sa stvarnošću, spaja Istok i Zapad, pustinja i neboderi, moderni luksuz i vredne starine, nema sumnje, za vas je pravi izbor upravo Dubai

Zašto DUBAI?

Od bezvremenog mira pustinje, preko užurbanih tržnica – sukova, Dubai je kaleidoskop atrakcija, grad kontrasta, čvrstih korena poštovane tradicije, blistavih dometa arhitekture, čudesno spojene najnovije tehnologije i neobičnog dizajna.

Taj grad je dom za dva miliona stanovnika. Tu živi 200 nacionalnosti. Kakav spoj, kakav šarm! Grad na vodi, Dubai je jedan od sedam Ujedinjenih Arapskih Emirata, prvi po broju stanovnika i drugi po veličini teritorije koju zauzima. Nalazi se na Arabijskom poluostrvu, južno od Persijskog zaliva.

A kako je sve počelo? Pesak, nebo, more, karavani, čuveni matematičari, pesnici, filozofi, neustrašiva deca pustinje.

Kada je poteklo crno zlato i stiglo ogromno materijalno bogatstvo, sa raznih strana sveta svi su pohrlili u Dubai. Neverovatno, ali istinito, jedan od mlađih šeika, član vladajuće porodice, sanjao je više od drugih. Rekao je – sada kada su tako bogati, svi bi da budu uz njih, u njihovom društvu, ali šta za sto, dvesta godina, ako i kada presuši crno zlato? Hajde, onda da napravimo nešto najviše, najatraktivnije, više od svih, bolje od svih, da nam i to donosi novac, na duže staze. Momak od tridesetak godina usudio se da sanja i ostvari svoje snove! Emisija o njemu mnogo puta je reprizirana na Discovery kanalu. Kapu dole!

Dubai-odmor

Hajde i mi da sanjamo!

Sada je leto i cene su najpovoljnije za porodična putovanja. Šta raditi u Dubaiju?

Istražiti dubina mora, roniti, posetiti najveći šoping mol na svetu “Burj Khalifa” visok 828 m, otkriti olupine u okeanu, videti najviši toranj na svetu, uživati u specijalitetima arapske kuhinje u pustinji pod šatorima, plivati sa delfinima, otići u pozorište, pa čak i skijati u pustinji, započeti privatni biznis…

Odluku o putovanju lakše ćete doneti ako znate ovaj podatak – 6 miliona turista godišnje poseti Dubai. Nekada ribarsko naselje, a danas jedan od gradova sa najvećom stopom razvoja, Dubai je za mnoge ljubitelje luksuza jedna od omiljenih destinacija.

Luksuzni hoteli, duge peščane plaže, bazari, šoping centri, zabava i čuda modernog graditeljstva jesu ono što privlači turiste iz celog sveta.

Dubai-ferrari

Grad kontrasta, futurizma i tradicije

Ako insistirate na bezuslovno vrhunskoj usluzi – odaberite  destinaciju  kojoj je turizam osnovna delatnost, koja ide u korak sa vremenom i korak ispred svih. Naizgled nemoguća arhitektonska i tehnička rešenja, najviše zgrade, veštačka ostrva, hoteli najneobičnijih enterijera i eksterijera, nanizani su duž peščanih plaža u samom gradu i okolnim turističkim naseljima.

Dubai se nalazi na pet sati leta od Beograda. Većina onih koji su imali sreće da ga posete kažu da je to planeta luksuza. Sva tehnološka čuda ovog sveta kao da su se slila u ovaj grad na obali Persijskog zaliva. Već na aerodromu će vas šokirati pozivom da pristupite uređaju za skeniranje zenica, a tek potom možete na pasošku kontrolu. Radoznalim turistima kažu da se u nekim hotelima sobe već otključavaju pogledom u kameru pored vrata.

Domaćini su već navikli da se voze potpuno automatizovanim metroom koji nema vozače, kao i na to da im nad glavama i pored prozora stalno proleću  helikopteri. Njima je normalno da liftovi vrtoglavo jure u visine, da voze slalom na snežnoj stazi u ogromnom, luksuznom tržnom
centru usred pustinje ili da prolaze pored ajkula i raža dok šetaju kroz providni tunel ispod mora.

Svakom turisti će, međutim, zastati dah od pogleda na „lamborginije“, „aston martine“, „bentlije“ i „ferarije“ koje vozi policija. Prema svedočenju policajaca, turisti neretko svesno čine prekršaje ne bi li se bar jednom u životu provozali ovim lepotanima.

Da je Dubai planeta luksuza, vidljivo je na svakom koraku. Sve je novo, sve blešti, sve je bogato i skupo. Uz sva ova čuda, ne sme se zaboraviti da stranci moraju da se prilagode običajima zemlje s jakom islamskom tradicijom. Neprikladno obučeni možete izazivati reakcije lokalnog stanovništva.

Dubai-leto-odmor

Raj za šoping

Dubai ima i jednu od najlepših plaža Džumeira koja ima neke fantastična turistička naselja poput Burj Al Arab. Svi hoteli na plažama su izuzetno visokog kvaliteta i nude sjajnu uslugu – Dubai zatvoreno skijalište, safari pustinja, snoubording na peščanim dinama, golf.

I naravno tu je šoping, koji je ovde jedinstveno iskustvo. Dubai je odavno poznat kao „grad zlata“, uprkos činjenici da je većina ovog plemenitog metala uvezena iz Azije i susednih zemalja. Dubai je oslobođen taksi na zlato, pa je zato raj za njegove ljubitelje. Predstavlja centar trgovine nakitom na Bliskom istoku. Štaviše, ovde je zlato najjeftinije na svetu.

U starom delu grada, Deiri, možete jesti najbolju hranu: iračku, indijsku, libansku, meksičku, filipinsku, marokansku, kinesku, japansku, ali i rusku, francusku, italijansku… I što je najvažnije, hrana nije skupa: za 15 – 20 evra dvoje mogu odlično i obilno da jedu. Alkohol je strogo zabranjen i možete da ga dobijete samo u hotelima koji za točenje moraju da imaju posebnu dozvolu.

Jedno je sigurno: Ako samo jednom da odete u Dubai uvek ćete mu se vraćati.

NFO

– Dubai ima više od 4.000 hotela čiji su kapaciteti u toku godine rasprodati od 92 do 96 odsto.
– Tamo gde nafta “curi iz česme” ni benzin nije skup. Pre bismo rekli da je ultrajeftin – za litar morate da platite 35 centi.
– Januar je mesec koji stranci najviše vole u Dubaiju: tada ovde boravi milion i po turista!
– U Dubaiju trenutno živi oko 15.000 Srba.
– Dubai godišnje poseti oko 6 miliona turista, a smatra se da će do 2015. godine u ovom gradu biti 20 miliona turista godišnje.
– Klima je veoma suva, a padavine su koncentrisane između januara i marta. Od kraja aprila do početka novembra tek jednom mesečno pada kiša.
– Usled vlažnosti vazduha od oko 60 odsto, subjektivni osećaj toplote je znatno manji nego u Evropi.


TELEFON ZA HITNE SITUACIJE DOSTUPAN 24/7 + 381 62 262 278

Sajt je informativnog karaktera i postoji mogućnost nenamerne greške prilikom unosa ponuda/podataka.
Takođe, postoji mogućnost da dođe do promene programa i cene, a da administrator nije u mogućnosti da trenutno izmeni ponudu.
Molimo Vas da proverite tačnost podataka kontaktirajući agenciju. Hvala na razumevanju.
© 2024 Carpe Diem Travel - Turistička agencija Beograd. All Rights Reserved.